Geschiedenis



Schutterij en Drumband Sint Martinus


1907: Schutterij Sint Martinus Linne word heropgericht.

1909: Op 17-01-1909 werd door de Schutterij St. Martinus een "Groot Concert met tooneelvoorstelling" georganiseerd met medewerking van "Eeninge heeren karakter komieken" en Fanfare-Gezelschap "Lentekrans".

1909: 16-05-1909 werd er voor de eerste keer een Schuttenfeest georganiseert in Linne ofwel het "Groot Internationaal Concours voor Schutterijen".

1911: Schutterij Sint Martinus Linne wordt toegelaten tot de "Midden Limburgsche Schuttersbond".

1922: Schutterij Sint Martinus Linne wint het O.L.S. en mag in 1923 het O.L.S. in eigen dorp organiseren.

1923: Na in 1922 het O.L.S. te hebben gewonnen mag Schutterij St. Martinus dit jaar zelf het O.L.S. organiseren. dit wordt gedaan op 01-07-1923. Naar aanleiding hiervan schonk H.M. Koningin Wilhelmina het bestuur van de schutterij een Zilveren medaille om als 1e corpsprijs te vergeven.

1932: Op 14-08-1932 wordt een groot schuttersfeest georganiseerd naar aanleiding van het 25 jarig bestaan van Schutterij St. Martinus. Tevens worden tijdens dit schuttersfeest 17 leden gehuldigd die al sinds de oprichting lid zijn (25 jarig lidmaatschap). 

1957: Een jaar dat vele hoogtepunten kent: Schutterij St. Martinus viert zijn 50 ste verjaardag, de Drumband wordt opgericht, de vereniging krijgt voor het eerst in zijn bestaan uniformen en de eerste koningin maakt deel uit van het geheel. Een hele stap voorwaarts dat nu, na de jaren van de muts en het sjerp, de vereniging in compleet uniform ten tonele verschijnt.

1968: Uniformen hebben maar een beperkte draagbaarheidstermijn en nu is het tijd voor andere uniformen: het zwarte uniform met platte pet.

1975: Weer andere uniformen: de drumband gaat verder in een blauwe broek met rode jas en kolbak, de schutters krijgen een donkerblauw uniform met half hoge muts.

1979: Drumband en Schutterij is aangewezen om het Zuid Limburgs Federatiefeest te organiseren. Een verwoestende regenbui heeft tot gevolg dat de feesttent op zondagmorgen nog gedeeltelijk voorzien moet worden van nieuw zeil. Na deze noodzakelijke reparatie verloopt het feest verder vlekkeloos.

1982: Een jubileumjaar, de Drumband viert het 25-jarig bestaan en de Schutterij het 75-jarig bestaan met als hoogtepunt een prachtig schutterfeest in de Linner Weerd. Tevens wordt ter ondersteuning van de vereniging het damescomité opgericht.

1985: Er is weer genoeg gespaard voor een investering: wederom in het nieuw, nu het geheel in een zwart fantasie-uniform met een hoge zwarte kolbak met witte pluim.

1987: Om in de optocht beter voor de dag te komen worden de manschappen geweerdragers. Van het Nederlandse leger ontvangt de schutterij onklaar gemaakte geweren in bruikleen om te gebruiken bij de exercitie.

1987: In september brengt Drumband en Schutterij St.Martinus, op uitnodiging van de organiserende vereniging, een bezoek aan een schutterstreffen in Wenen. Het is zonder twijfel een hoogtepunt in het bestaan van de vereniging om ontvangen te worden op het Weense gemeentehuis, aanwezig te zijn op de Heldenplatz en vervolgens trots door de straten van de Oostenrijkse hoofdstad te marcheren.
Uiteraard was er ook voldoende gelegenheid de overige bezienswaardigheden ter plekke te bezoeken.

1989: Het schootsveld van het schietterrein op de Bergerweg is niet meer voldoende. Er dient gezocht te worden naar een alternatief en dit worden gevonden op een unieke locatie in de Linner Weerd nabij de kerk.

1991: Door de inzet van de eigen leden verrijst op het schietterrein een fraai lokaal: "het sjuttershoes". Na een heel jaar bouwen wordt het op 25 oktober 1991 ingezegend en geopend.

1996: Tijd voor iets nieuws: andere uniformen. Na een uitgebreide zoektocht komt het uniformencomité met de militaire uniformen van de Bersaglieri. Een prachtig donkerblauw uniform met karmozijnrode biezen en een typische ronde hoed met hanenveren. Een uniform dat nog door geen enkele schutterij wordt gedragen en overal met bewondering wordt ontvangen. 

1996: Op het O.L.S. in Voerendaal heeft Drumband en Schutterij St.Martinus nummer 13 in de optocht. Het zestal komt de diverse kavelrondes op zondag door en bij het vervolg van het kavelen op zaterdag wordt uiteindelijk de 13 e plaats behaald. Wonderbaarlijk toch!

1996: Na zich zowel in 1994 als in 1995 tot Koning van de Schutterij te hebben geschoten, slaagt Ben van Vlodrop er bij het koningsschieten in, voor de 3 e maal op rij de vogel naar beneden te halen. Voor het eerst in de geschiedenis heeft Drumband en Schutterij St.Martinus een Keizer.

1997: Op vrijdag 25 april is het zover: de keizersinwijding. In een plechtige Hoogmis krijgt de Keizer zijn attributen aangereikt. Vervolgens vindt in de feesttent bij café Stienen de receptie plaats. Op zaterdag biedt Drumband en Schutterij St.Martinus het dorp een druk bezocht optreden van Wooden Chain aan.

1998: Al vele jaren neemt Drumband en Schutterij St.Martinus deel aan de bondsfeesten van de bond Eendracht Born, Echt e.o. Regelmatig worden er prijzen gehaald in de diverse categorieën maar op 17 mei bij het eerste bondsfeest in 1998 in Susteren slaagt de vereniging erin de dagbeker te winnen voor het hoogste aantal punten over alle categorieën.

2004: Drumband en Schutterij St.Martinus is uitverkoren om het marketensterstreffen 2004 te organiseren. Na een indrukwekkende kerkdienst en een rondgang door het dorp worden de marketensters ontvangen in Zalencentrum de Harmonie. Na de lunch krijgen de dames enkele lezingen voorgeschoteld en worden vermaakt door in Linne wereldberoemde artiesten.

2005: Dit jaar wordt het O.L.S georganiseerd door Wessem , de winnaar van 2004. De reis naar Wessem wordt niet zoals gebruikelijk per bus gemaakt. Van deze eenmalige gelegenheid maakt Drumband en Schutterij St.Martinus gebruik en reist fier per boot naar Wessem onder begeleiding van Banda Zumba.

2007: Het jubileumjaar: de Schutterij bestaat 100 jaar, de Drumband bestaat 50 jaar, het damescomité bestaat 25 jaar. Drumband en Schutterij krijgen weer een keer nieuwe uniformen en het koningszilver wordt volledig gerenoveerd. 

2008: De Drumband en Schutterij gaat naar Wedde (Groningen), Nadat de schuttersbroeders van Wedde een aantal keren naar Linne was gekomen, brengt de Schutterij dit keer een bezoek aan Wedde. Hier waren we te gast bij een dorps-feestavond en bij het koningsschieten welke wij volledig geüniformeerd en met muzikale begeleiding hebben opgeluisterd.

2008: De Drumband wint bij haar eerste deelname de Linner Leedjesaovendj met het liedje "Veer gaon oppe taofel staon" ze doen dit onder de naam "Pan Aaf". Deze eerste plaats wordt gedeeld met "De anger helf".

2009: Na in 2005 met de boot naar het O.L.S. in Wessem te zijn gegaan, ging dit jaar wederom de tocht per boot naar een O.L.S. dit maal te Neer. Dit keer waren ook de schuttersbroeders van Wedde aanwezig, dit was voor hen de eerste keer dat zij naar een O.L.S. gingen.

2009: De Schutterij en Drumband krijgt voor het eerst in haar historie een pagina op het World Wide Web, met  www.sintmartinuslinne.nl zet de Schutterij een grote stap het technologische tijdperk in.

2010: Een prachtige gebeurtenis, Jack van Duinen wordt voor het 3e jaar op rij Koning. Dit is iets wat niet veel mensen lukt. Bij Sint Martinus Linne is dit pas 1 keer eerder gebeurd door het Keizerschieten van Ben van Vlodrop (1996).

2014: De kinderen van groep 6 van BS Triangel in Linne doen mee aan het Kinjer OLS. Een aanzet wordt gemaakt naar een jarenlange deelname. In enkele weken tijd wordt de groep, onder leiding van leden van schutterij Sint Martinus, getransformeerd naar een waardige schutterij waarin alle "rollen" worden uitgebeeld. Voor de kinderen een onvergetelijke dag.

2016: Café Stienen sluit haar deuren Sint Martinus Linne moet dus op zoek naar een ander clublokaal. Gelukkig wordt dit snel gevonden en voortaan is de Zalencentrum de Harmonie het nieuwe clublokaal van de schutterij. Hier zullen hopelijk nog veel feestjes gevierd mogen worden.

2017: Weer presenteert Schutterij Sint Martinus Linne zich aan de Linner mensen op Koningsdag. Maar wat velen zal verbazen zijn de prachtige nieuwe uniformen die de schutterij draagt. De nieuwe pakken, een voor onze schutterij typisch lange jas in blauw met grijze pantalon met groene bies en groene epauletten en met de nieuwe pakken keren ook weer de geweren terug op straat. Elk lid loopt als nooit tevoren met de kin omhoog, trots als een pauw door de Linner straten.

2018: Vanaf dit jaar hebben we een Europakoning in ons midden: het lukte Leo Niessen om tijdens het Europees Schutterstreffen in Neer zich Europakoning te schieten. Deze termijn geldt voor drie jaar en zal dus eindigen in 2021.

2020: het jaar waarin Schutterij Sint Martinus twee feesten zou organiseren (Bonds- en Dekenaal schuttersfeest) viel in het water door de plotselinge opkomst van het Coronavirus. Er vond dit jaar geen enkele schiet-schuttersactiviteit plaats.





 


Deel dit bericht:
privacy verklaring